BITCOINS "HALVERING" NäRA – Så PåVERKAS VäRDET

Det surrar rejält kring nästa halvering i bitcoinvärlden.

"Troligen redan denna vecka", rapporterar tv-kanalen CNBC.

Halveringen av priset på nya bitcoin kan ge ett nytt prisrally, hävdar en del. Andra ser det som en redan inprisad icke-händelse.

Priset på bitcoin har lyft till nya rekordnivåer i år. Bakom utvecklingen ligger i första hand ett ökat intresse från investerare, sedan stora institutioner som Blackrock och Fidelity startat upp börsnoterade fonder (ETF:er) där man kan exponera sig mot kryptovalutor.

Skakig resa

Men det är som vanligt en skakig resa för de som satsar på krypto. Det syntes bland annat i helgens reaktion på Irans drönar- och robotattack mot Israel, som över en dag tryckte ned värdet på kryptovalutan med nästan 8 procent.

Den halvering som nu närmar sig innebär att priset på nya bitcoin – som produceras i stora serverhallar runt om i världen – ska halveras. Detta sker regelbundet vart fjärde år. Helt enligt de redan inprogrammerade algoritmer som styr blockkedjan bakom bitcoin.

Effekten av halveringen är att utbudet begränsas, vilket i sin tur kan påverka bitcoinkursen på sikt.

Medan spekulationer om vad som ska hända med den redan upptryckta bitcoin-kursen sköljer över sociala medier varnar andra för kryptovalutor generellt.

Jämför med 1600-talets tulpanbubbla

En känd skeptiker – en veteran på Wall Street – är investmentbanken Goldman Sachs chef för förmögenhetsförvaltning sedan 23 år: Sharmin Mossavar-Rahmani. Hon brukar jämföra den växande kryptomarknaden med historiska finansiella bubblor, som 1600-talets tulpanbubbla i Nederländerna.

Problemet är enligt Mossavar-Rahmani att det inte finns några underliggande värden att basera värderingen på. Det finns ingen lönsamhet, inga kassaflöden och inga utdelningar.

– Om du inte kan tillskriva den ett värde hur kan du då tro på kursrusningar eller kursras, frågar hon retoriskt i en intervju med The Wall Street Journal.

2024-04-17T14:12:50Z dg43tfdfdgfd